İçeriğe geç

Ayancık Eymeleri Nin Anlamı Nedir

Ayancık ne anlama gelir?

Ayandon ve Ayancık kelimeleri “ayan” kelimesinin eklenmiş versiyonlarıdır. Önemli bir ayrıntı, birbirine yakın iki yerleşim yerinin aynı isme sahip olmasıdır. Türkçede Ayan, bir ülkenin ileri gelenleri anlamına gelir. Eş anlamlısı dikkat çekicidir.

Ayancık eymeleri hangi yöreye ait?

Ayancık Eymesi – Sinop Ayancık Eymesi Dokunulma şeklini beğenmedim. Düğmeler yere değmiş olurdu Dua. Bileğimdeki boncuklar nazar. İkisini de dar bir mezara koyalım.

Ayancık adı nereden gelmiştir?

Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan idari düzenleme ile Sinop İli’ne bağlı bir ilçe olmuştur (T.C. Ayancık Kaymakamlığı, 2023). İlçe, Maltepe ile Ayantepe arasındaki Ayancık Çayı vadisinde ve denizde kurulmuştur. İsmi Ayan Tepesi’nden gelmektedir (Sarıkaya, 2019).

Ayancık hangi ilimizdedir?

Ayancık, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Sinop ilinde bir ilçedir. Ayancık ilçesinin merkezidir. Nüfusu 13.277’dir (2022). Belediye başkanı Hayrettin Kaya’dır (CHP), Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’ndeki Sinop ilinde bir ilçedir. Ayancık ilçesinin merkezidir. Nüfusu 13’tür.

Ayancık hangi Türk boyu?

Ayancık ilçesinin tarihi antik çağlara kadar uzanmaktadır. Ayancık ve çevresinde yaşayan ilk kabileler Paphlogonia, Amazonlar, Akalar ve Dorlar’dı. Paphlogonia, antik çağlarda Batı Karadeniz bölgesinde Britanya, Pontusya ve Galatya arasındaki yerdi. Paphogonyalılar bu bölgenin bilinen ilk yerli halkıdır.

Ayancık nasıl bir yer?

Ayancık, uzun bir geçmişi olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Sinop’un yerleşik ilçelerinden biridir. İlçenin büyük bir kısmı ormanlarla kaplı olduğundan ormancılık ve kereste sektörü önemli bir potansiyele sahiptir. İlçenin başlıca gelir kaynakları ormancılık, tarım ve ulaştırma sektörleridir.

Eyme ne demek?

Ayancık türküsünde geçen Eyme (Eğme), genç, delikanlı, yeniyetme, büyüyen, esnek yaşta, cesur anlamlarına gelmektedir.

Ayancık eymeleri ne zaman çıktı?

Ayancık Etleri – Salla (2005) – Hasan Yılmaz | .

Samsun Ayancık nerede?

Batı Karadeniz coğrafi bölgesinde yer alan Ayancık ilçesi; kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Sinop ili Boyabat ilçesi ve Kastamonu ili Taşköprü ilçeleri, batısında Sinop ili Türkeli ilçesi ve doğusunda Sinop ili Erfelek ilçesi ile çevrilidir. İlçemizin il ile bağlantısı 55 km. olup sahil yolu ile sağlanmaktadır.

Sinop’un en güzel ilçesi neresidir?

Gerze ilçesi, Çeçe Sultan Türbesi, Saklıköy Şelalesi, Yakup Ağa Konağı, Gerze İtfaiye İstasyonları ve İskele Camii gibi tarihi ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Gerze ilçesi birçok doğal alan ve turistik alanı bünyesinde barındırdığından; Sinop’un en çok turist alan ilçeleri arasındadır.

Sinop eskiden nereye bağlıydı?

Sinop, idari teşkilat olarak merkezi Samsun olan Canik Livası’na bağlanmış, Tanzimat’ın ilanından sonra Kastamonu’ya bağlı bir sancağı olmuş, 1924 yılında ise Kastamonu’dan ayrılarak vilayet statüsüne kavuşturulmuştur.

Ayancık kereste fabrikasını kim kurdu?

Bu devirden sonra Ayancık Kereste Fabrikası, Belçikalı iş adamı Filipar tarafından kuruldu.

Ayancık’ın nüfusu kaç?

2017 yılı nüfus sayımına göre ilçe merkezinin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’ne göre nüfusu 13.503 olup, 314 mahallede bulunan 71 köyün nüfusu ise 9’dur.

Sinop’un kaç ilçesi var?

Sinop İli; Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli olmak üzere ilçe sayısı 8 olup, mahalle sayısı 51, köy sayısı 465 ve bağlı ortaklık sayısı 1’dir.

Türkeli ne zaman ilçe oldu?

Daha sonra Türkler orman alanına yerleşince “Türk yerleşimi” anlamına gelen TÜRKELİ ismi verilmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında Ayancık ilçesine bağlanan Türkeli, 01.05.1991 tarihinde

Sinop Ayancık neyi meşhur yemek?

Kestaneli Dolma Pilavı Sinop kestanesi oldukça meşhurdur. Özellikle Erfelek ve Ayancık’ta yetişen Sinop kestanesi bazı yemeklerin ana malzemesidir.

Samsun Ayancık nerede?

Batı Karadeniz coğrafi bölgesinde yer alan Ayancık ilçesi; kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Sinop ili Boyabat ilçesi ve Kastamonu ili Taşköprü ilçeleri, batısında Sinop ili Türkeli ilçesi ve doğusunda Sinop ili Erfelek ilçesi ile çevrilidir. İlçemizin il ile bağlantısı 55 km. olup sahil yolu ile sağlanmaktadır.

Ayancık Panayırı nerede?

Panayır, Ayancık ilçesinde meyve-sebze pazarının bulunduğu Cemil Yıldız Caddesi’nde düzenleniyor. Tarihi panayırda giyim malzemelerinin yanı sıra kestane, bal ve süt mısırı gibi yöresel ürünler de satılıyor.

Ayancık nasıl yazılır?

Ayancık. Ayancık Sinop’un bir ilçesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Escort İlanları