İhale nedir, ne için yapılır?
İhale, en uygun katılımcıya en uygun şartlarla başvuran ve teklif sunanları hariç tutarak bir hizmet veya malın verilmesini içerir. İhale sistemi tüm demokratik devletlerde kullanılır. Devlet, belirli koşullar altında ihtiyaç duyduğu hizmetleri veya malları ihaleye çıkarır.
İhale nasıl kazanılır?
İhale sürecinde, istekliler mal veya hizmet için teklif verir ve en uygun teklif sahibine sözleşme verilir. Azaltma yönteminde, istekliler mal veya hizmetin fiyatını düşürmek için teklif verir ve en düşük fiyatı veren teklif sahibine sözleşme verilir.
Açık ihale usulü nasıl oluyor?
Açık ihale usulü herkese açıktır ve ihale sırasında istekli ile hiçbir müzakere yapılmaz. Kamu ihalelerinde aday, teklifini kapalı bir zarfa yazar. Teslimat, ihale komitesi tarafından belirlenen son tarihten önce taahhütlü posta veya kurye ile yapılır.
İhale usulünü kim belirler?
4734 SAYILI KAMU İHALE KANUNU. İhale prosedürünün yanlış belirlenmesinden kim sorumludur? İhale prosedürünü belirleme yetkisi ihale yetkilisine aittir. Ancak, ihale komisyonuna verilen yetkiler (39 ve 40. maddeler) göz önüne alındığında, ihale komisyonu ihale yetkilisiyle birlikte ihale prosedürünün yanlış belirlenmesinden sorumludur.
İhalenin aşamaları nelerdir?
2) İhale adımları Yaklaşık maliyetlerin ve ücretin belirlenmesi. İhale taslağının hazırlanması. 16 Ağustos 2014
Kaç çeşit ihale vardır?
Mevzuatta uluslararası ihale uygulamalarına paralellik sağlanması amacıyla; açık ihale usulü, rekabetçi ihale usulü, pazarlık usulü ve doğrudan ihale olmak üzere dört ihale usulü oluşturulmuştur.
Açık artırmaya nasıl girilir?
İlan edilen mülkler Devlet Satış Ofisi aracılığıyla açık artırmaya çıkarılacaktır. Bu açık artırma prosedürü, satıcının ofisinde şahsen teklif vererek veya açık artırmaya elektronik olarak katılarak gerçekleştirilir. Herhangi bir Türk vatandaşı, teklif vermeden önce bir depozito ödenmesi koşuluyla açık artırmaya katılabilir.
İhaleleri nereden takip edebilirim?
e-Devlet Kapısı Kurumları.Kamu İhale Kurumu.
İhaleye kimler katılabilir?
5.
İhale kaç günde sonuçlanır?
Komisyon, duyuruda belirtilen gün ve saatte toplanır; teklifler değerlendirilerek ihale açılır. İhale kararları, Genel Müdür tarafından karar tarihinden itibaren 5 iş günü içinde onaylanır veya iptal edilir.
İhaleler herkese açık mı?
Bu ihaleye, kanunun genel şartlarına ve ihale dokümanında yer alan şartlara uyan herkes katılabilir.
Açık ihale ödenmezse ne olur?
Açık artırma ile satışlarda, birinci veya ikinci artırmada, m. 129 uncu maddede yazılı şartları taşıyan teklif verildiği ve isteklinin kendisine verilen süre içinde ihale bedelini ödemediği takdirde, isteklinin kararı yönetici tarafından resen iptal edilir.
İhaleye teklif veren olmazsa ne olur?
Teklif verilmemesi halinde, ihale aynı usulle, açık ihale usulüyle veya 21(a) maddesine göre yeniden açılabilir.
Hangi suçlar ihaleye giremez?
İhale ile ilgili işlemleri hile, vaat, tehdit, nüfuz, çıkar, anlaşma, gasp, rüşvet veya başka yollarla manipüle etmek veya manipüle etmeye teşebbüs etmek. İhale ile ilgili işlemleri manipüle etmek veya manipüle etmeye teşebbüs etmek yasak fiil ve davranışlar kapsamına girer.
Açık ihalede ikinci teklif alınır mı?
İhaleden çekilen kimse yeniden teklif veremez. Tekliflerin sunulması sırasında yapılan indirim veya artışların işi uzattığı kabul edilirse; isteklilerden son tekliflerini yazılı olarak Komisyona sunmaları istenebilir.
İhale vermek ne demek?
İhale; İhaleye katılanlar arasında en iyi şartları sağlayana sözleşme verilmesidir. İhale, artırılarak veya azaltılarak yapılabilir. Azalan yöntem, bir işi yapmak için en düşük maliyeti elde etmek için kullanılır ve artan yöntem, bir şeyi satmak için en yüksek fiyatı elde etmek için kullanılır.
Türkiye’de ihale nasıl yapılır?
1- Açık ihale usulü (Tüm istekliler teklif verebilir), 2- Doğrudan ihale usulü (Küçük miktarla, ancak tüzel veya gerçek kişilerin katılabileceği ihale), 3- Pazarlık usulü (Diğer ihalelerden sonuç alınamazsa…), 4- Belirli istekliler arasında yapılır. Bu işlem davet usulü ile yapılır.
Açık ihale hangi maddeye göre yapılır?
Madde 18 – İdarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihale edilmesinde aşağıdaki usullerden biri uygulanır: a) Açık ihale. b) Rekabetçi ihale. c) Pazarlık usulü.
Açık ihalede hiç teklif çıkmaması durumunda ne yapılmalıdır?
Teklif verilmemesi halinde, ihale aynı usulle, açık ihale usulüyle veya 21(a) maddesine göre yeniden açılabilir.
Kaynak: omh.com.tr