İçeriğe geç

Çocuk Kitaplarının Biçimsel Özellikleri Nelerdir

Kitapların biçimsel özellikleri nelerdir?

Kitap satın alırken veya seçerken kitabın biçimsel özellikleri genel olarak değerlendirildiğinde; kâğıt türü, sayfa düzeni, metinlerin yazı büyüklüğü, içerik bölümü, resimleme, resim ve kapak gibi özellikler dikkat çekmektedir (Sever, 2007; Tortop ve Barışcan, 2007; Akınoğlu, Şahin ve Gürdal, 2008).

Çocuk kitaplarında bulunması gereken özellikler nelerdir?

1- Dil ve anlatım sade, kavramlar açık olmalıdır. 2- Açıklamalarda çocukların anlayışına, yaşına ve yaşam düzeyine uygun kavramlar kullanılmalıdır. 3- İlk sınıflarda uzun cümlelerden ve paragraflardan kaçınılmalıdır. 4- Anlatım yapılırken yakından uzağa, somuttan soyuta ilkesi dikkate alınmalıdır.

Kitabın fiziksel özellikleri nelerdir?

Kitapların fiziksel özellikleri açısından; Bunlar sayfa sayısı, kitap ebatları (büyüklüğü), cilt, kağıt türü, kapak yapısı ve dış kapak resmidir. Kitapların içerikleri açısından; Kitaplarda bölümlerin alt başlıkları ve işlenen konular yer almaktadır.

Çocuk edebiyatının özellikleri nelerdir?

Çocuklara uygun konuları ele alan dilsel ve üslupsal olarak çeşitli bir edebiyattır. Diğer edebiyat türlerine göre daha yüksek eğitimsel ve ahlaki değere sahip yazılardır. Normal edebiyatla karşılaştırıldığında, çocuklar için daha eğlenceli ve keyifli bir edebiyat türüdür.

Biçimsel özellik nedir?

Dışsal yapısal (biçimsel) özellikler. Çocukların görsel algısını eğitmede önemli işlevleri olan dışsal yapısal özellikler veya biçimsel özellikler (boyut/ölçüler, kağıt, kapak/cilt, sayfa düzeni, harfler, resimler), çocuğun dikkatini çeken ve onu kitaba yakınlaştıran özelliklerdir.

Çocuk kitaplarında resimler nasıl olmalı?

Çocuklar için yaratılan kitapların belirli görsel özelliklere sahip olması gerekir. Özellikle eserin yararlılığını ve kalıcılığını korumak açısından; metin ve resimler arasındaki uyum son derece önemlidir. Çocuk yayınlarında görseller basit, açık ve konuya uygun olmalıdır.

Çocuk kitabı türleri nelerdir?

Çocuklar için yazılmış edebi eserlere baktığımızda, bunların türleri genel olarak şunlardır: Masal, fabl, destan, efsane, öykü, roman, biyografi, anı, seyahatname, doğa ve bilim olaylarını anlatan kitaplar, şiir, bilmece ve tekerlemeler.

Çocuk kitaplarının iç yapı özellikleri nelerdir?

Hikaye anlatımında karmaşık ve yoğun bir anlatım yerine anlaşılır, sade, akıcı ve açık bir dil kullanılması, çocuğun okuduğunu anlayıp keyif almasını sağlaması açısından önemli görülmektedir.

Çocuk kitabı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Kitapların dili çocuğun anlayabileceği kadar basit ve açık olmalıdır. Ders kitaplarında ve oyun kitaplarında kullanılan dil, kelime dağarcığının gelişimini desteklemek için zengin ve anlaşılır olmalıdır. Edebi değeri yüksek, yaratıcı ve düşündürücü kitaplar çocuğun dil becerilerinin gelişimine katkıda bulunur.

Fiziksel özellikleri nelerdir?

Fiziksel özelliklere örnek olarak şunlar verilebilir: Koku genleşmesi.

Kitabın unsurları nelerdir?

Kitabın yapısı değişiklik gösterse de genel olarak şu şekildedir: Kapak (sert veya mukavva cilt, tasarım), Biyografiler (özgeçmişler), İç kapak sayfası (kitabın adı, yazar, bazen yayıncı, yayın yeri ve tarihi içerir) Künye sayfası İthaf sayfası (bazen) İçindekiler Kısaltmalar. Haritalar, resimler vb. Liste.Diğer öğeler…

Çocuk edebiyatında bulunan en önemli kavram nedir?

Çağdaş çocuk edebiyatında üç temel kavram vardır: “çocuğun görüşü”, “çocuğun bakış açısı” ve “çocuğun gerçeği.” Bu üç kavram, çocuk edebiyatının eğitsel, görsel ve estetik kabul kriterlerinin anahtarıdır.

Kitabın biçimsel özellikleri nelerdir?

Biçimsel özellikler genellikle hacim (kalınlık), baskı, cilt, sayfa düzeni, harfler, yazım ve noktalama işaretleri ve kitabın çizimleri gibi konuları içerir. Elbette bunlar çocukluğun yaş/sınıf özelliklerine göre değişebilir.

Çocuk edebiyatının temel ilkeleri nelerdir?

Bunlar: Estetik olması (sanatsal bir nitelik taşıması onu ‘edebi’ kılar), dolaylı didaktik olması (eğitici ve öğretici yönleri olması), pragmatik olması (çocuklar için birtakım yararlar sağlaması), ‘uygunluk’ ilkesi gözetilerek yaratılması ve ‘çocuk gerçekliği’nin temsiline dayalı olmasıdır.

Çocuğa yönelik edebi eserler nasıl olmalıdır?

✓ Edebi ürünler farklı yaş gruplarındaki çocukların ilgi alanlarına hitap etmelidir. ✓ Eserlerde özel ilgi ve merak uyandıran konulara yer verilmelidir. ✓ Ürünler, çocuğun zevkle okuyup anlayabileceği bir anlatıma ve dil yapısına sahip olmalıdır.

Kitabın dış özellikleri nelerdir?

Dış yapısal özelliklerle ilgili araştırmalar incelendiğinde; kitabın dış yapısal özelliklerinin; kâğıt boyutu, yazı tipi, kullanılan harfler, yazım ve noktalama işaretleri, sayfa düzeni (layout), resimler, kapak ve cilt ile baskı bilgilerinden oluştuğu görülmektedir.

Kitabın unsurları nelerdir?

Kitabın yapısı değişiklik gösterse de genel olarak şu şekildedir: Kapak (sert veya mukavva cilt, tasarım), Biyografiler (özgeçmişler), İç kapak sayfası (kitabın adı, yazar, bazen yayıncı, yayın yeri ve tarihi içerir) Künye sayfası İthaf sayfası (bazen) İçindekiler Kısaltmalar. Haritalar, resimler vb. Liste.Diğer öğeler…

Kitabın iç yapı özellikleri nelerdir?

Tema, konu, kahramanlar, dil ve anlatım, kurgu ve ileti çocuk kitaplarının iç yapısını oluşturan unsurlardır.

Ne tür kitap türleri vardır?

Kitap türleri arasında anı, roman, öykü, seyahat kitabı, şiir kitabı, biyografi kitabı, dini kitap ve bilgi kitabı gibi içerikler yer alır. Hangi tür kitaplar vardır? Sorusuna yanıt olarak verilebilecek bu sıralamalara ek olarak farklı kitap türleri de eklenebilir.

Kaynak: Aciz.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Escort İlanları