Türk edebiyatında tezkire ne demek?
Tezkire, Arapça bir kelime olup hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.
16 yy tezkireleri nelerdir?
16. yüzyıl Türk edebiyatında Sehi Bey, Latifî, Aşık Çelebi, Kınalızâde Hasan Çelebi, Ahdî ve Beyani; 17. yüzyılda Sâdıkî, Riyâzî, Fâizî, Rızâ, Yümnî, Asımm ve Güftî; 18. yüzyılda Mûcib, Safâyî, Sâlim, Beliğ, Safvet, Râmiz; 19. yüzyılda Fatin gibi yazarların önemli biyografileri vardı.
Tezkireler ne anlatır?
Tezkire’nin Özellikleri: Süslü bir dile sahiptir. Belirli bir düzende yazılmış ve hazırlanmıştır. Tezkire’lerin genel teması, anlatılan kişinin yaşam öyküsü ve eserleri ve eylemleridir. Aynı şekilde biyografilerde anlatılan kişilerin yaşamları da belirli bölümlere ayrılmıştır.
Tezkire heşt behişt hangi tür?
Heşt Behişt adlı eser, 1299-1512 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu’nu yöneten ilk sekiz padişahın hayatlarını anlatır. Haşt Behişt kitabı bir tarih kitabıdır. Kitap soyut bölümle başlar.
İlk tezkireyi kim yazdı?
Edebiyatımızda bu türün ilk örneği Ali Şîr Nevaî tarafından “Mecâlisü’n-Nefâis” adıyla kaleme alınmıştır.
Şiirin yer aldığı tezkirelere ne denir?
Şairlerin biyografilerini içeren tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) denir.
Heşt Behişt ilk nedir?
Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.
Tezkire yazarları kimlerdir?
Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair biyografisi – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; bu biyografilerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların biyografileri verilmiş ve analizler bu biyografiler üzerinden yapılmıştır.
Tezkiretü Ş Şuara ne anlatıyor?
Genel olarak tabakalarla aynı özellikleri taşısalar da öncelikli olarak dönemlerinde doğrudan şiir ve edebiyatla uğraşmış kişiler hakkında bilgi verirler ve şiirlerinden örneklerle sanatlarını değerlendirirler.
Herat ekolu ne demek?
Herāt ekolü, Timurlular’ın himayesinde Batı Afganistan’ın Herāt kentinde gelişen 15. yüzyıl minyatür resim tarzıdır.19 Eki 2024 Herāt ekolü, Timurlular’ın himayesinde Batı Afganistan’ın Herāt kentinde gelişen 15. yüzyıl minyatür resim tarzıdır.
Tezkir nedir islamda?
Terim olarak Tezkire, belirli bir alanda ünlü kişilerin ve genel olarak şairlerin hayatlarını anlatan ve şiirlerinden örnekler veren eserdir. Tezkiralar birçok alanda yazılmıştır. Tezkiretü’ş-Şuara, Tezkiretü’l-Evliyâ, Tezkire-i Osmâniye, Tezkiretü’l-Hattatîn gibi çeşitli konularda biyografiler bulunmaktadır.
Tezkire-i Şuara kimin eseri?
Bu yazıda ele alacağımız eser, daha önce ismi zikredilmeyen, 18. ve 19. yüzyıllarda Bağdat ve çevresinde yaşamış Türk şairlerini anlatan Hatibi’nin Tezkire-i Şu’arâ-yı Bağdâd’ıdır.
Sehî Bey Heşt Behişt ne anlatıyor?
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi II tarafından yazılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu’ndan II. Bayezid’in isteği üzerine yazılmıştır. Bayezid de dahil olmak üzere sekiz padişahın dönemini anlatan bir Farsça tarih kitabıdır.
Tezkire karşılığı nedir?
*Tezkire, Divan edebiyatında biyografi kelimesinin karşılığıdır. *Tezkireler, ortaya çıktıkları dönemin edebi ve kültürel ürünüdür.
Hatimetü’l eşar kimin?
Hâtimetü’l-Eş’âr: Fatîn’e asıl şöhretini kazandıran eser budur. Etrafındakilerin önerisi üzerine, 1720’de tamamladığı Safâyî’nin Tezkire Suresi’ne ve 1721’de tamamladığı Sâlim’in Tezkire Suresi’ne zeyl olarak yazılmıştır. 1269/1853’te tamamlanmış ve daha basılmadan önce bile okuyucular arasında büyük ilgi ve beğeni uyandırmıştır.
Heşt Behişt ilk nedir?
Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.
Tezkire yazarları kimlerdir?
Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair biyografisi – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; bu biyografilerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların biyografileri verilmiş ve analizler bu biyografiler üzerinden yapılmıştır.
Tezkiretü Ş Şuara Ne Demek?
Türk-İslam edebiyatı araştırmalarına kaynaklık eden eserler çoğunlukla 15. yüzyıl eserleridir. 19. yüzyıldan sonra ve Osmanlı sahasında şairler hakkında bilgi veren en önemli kaynaklar ise Sehi Bey’in Tezkire’siyle başlayarak Tezkire-i Şuara adı verilen bağımsız bir alan ve tür oluşturan biyografilerdir.
Osmanlıda tezkire ne demek?
Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalardır. Tezkire ile Tahrirat arasındaki temel fark, Tezkirelerin mühürsüz ve imzalı olmasıdır.